Inchide
Culinaria

Barbatul in bucatarie… Inger sau Demon

Cum sa o cuceresti cu o reteta simpla

Barbatul in bucatarie… e Inger sau Demon? Mi-a placut intotdeauna sa gatesc, nu ma laud, caci barbatul in bucatarie nu e neaparat un Master  Chef… mai degraba un Master of Disaster (cel putin asa arata bucataria dupa ce gatesc eu)… dar imi place al dracului de mult sa vad moaca consoartei la cate o reteta reusita, sa o surprind…

Din cauza asta in ultimii ani am pus ceva slaninuta pe ici pe colo, prin locurile esentiale… Nu-i bai, noi sa fim sanatosi, iar atata timp cat consoarta nu se plange ca are alaturi un barbat “cu greutate”, lucrurile pot spune ca stau chiar bine…

Care e “spârla” (smecheria)… nu trebuie sa faci lucruri elaborate, dar, bine, acum nu te baza pe faptul ca o farfurie cu omleta sau cartofi prajiti o s-o dea pe spate. Nicidecum, vorbim de rafinament totusi.

Barbatul in bucatarie si al saselea simt

Farfuria din fata ei tre’ sa aibe un ceva, un “quelque chose” care sa o faca sa ridice putin din spranceana dreapta… daca observi asta (la spranceana dreapta ma refer) inseamna ca esti pe drumul bun… ? E semn ca diseara primesti desert, zic,… nu va bazati 100% pe asta. Mie mi-a reusit doar in 99% din cazuri… iar 1% ala conteaza…

Asa ca te sfatuiesc sa alegi intotdeauna lucruri simple, dar de efect. Bazeaza-te pe peste, iar daca i-l si desfaci (file), atunci ai desertul asigurat… Sau si mai bine, pe fructe de mare, din experienta mea crevetii sau caracatita sunt “moartea caprioarei”…

Nu alege niciodata peste romanesc si nu te baza ca daca stii tu vreo reteta simpla de saramura sau peste prajit cu usturoi, o sa ajungi “acolo”, unde vrei…

La peste poti alege un peste nobil cu carne alba si gustoasa, alege intre Biban de mare, Lup de mare (astia’s veri la origini) sau Dorada … dar trebuie sa stii sa si desfaci pestele… Doar nu vrei sa ii ramana osu’ in gat… Daca te stii mai putin indemanatic, atunci alege un file pentru reteta de somon la cuptor. „Barbatul in bucatarie” stie!

Despre acesta din urma o sa vorbesc putin mai mult, mi se pare reteta ideala pentru incepatori si o recomand tuturor celor care sunt la inceput de relatie… De ce? Nu stiu, asa mi-a venit, instinctiv.

Barbatul in bucatarie si reteta de somon la cuptor

Treaba e simpla si rezolvata cat ai zice peste. Dai o fuguta la Metro si cumperi o bucata frumoasa de file de somon. Nu trebuie sa te dai expert. Te duci frumos la vanzator si ii spui ce vrei… aaa …adica, nu ii spui ca vrei sa ai o partida de amor, ii zici si tu ca vrei sa cumperi o bucata de somon mai gros, pentru doua persoane… sa nu inteleaga omu’ gresit…

Treci si prin piata repede si iei o salata verde, o legatura de ceapa, doua lamai, si o sticla mica de ulei de masline extra virgin (uleiul ?) . Sare si piper sigur ai prin casa, daca nu, atunci cumperi…. Si mai cumperi si niste chili si eventual o capatana de usturoi.

Ajungi acasa cu toate astea si le desfaci. Nu spala niciodata pestele (ma refer la file), se desinfecteaza oricum la cuptor…

Tai pestele in  felii de maxim 2-3 degete, presari pe el condimentele cumparate. Ai grija cu chili… pune putin. Spargi maxim doi catei de usturoi, dar nu ii pui pe peste, ii pui doar in tava sa dea putina aroma.

Alege o tava antiaderenta, e buna si una de yena (da’ia de sticla, pentru cuptor). Unge tava cu uleiul de masline si aseaza bucatelele de peste cam la un deget distanta una de alta… Asta e tot… Da’  nu stai cu tava asa si  te uiti la ea. O bagi la cuptor la 90-100 de grade pentru 35-40 de minute.

Ti-as spune sa mai faci niste legume la cuptor, dar te complici (poti sa faci asta, dar pestele si salata sunt suficiente). Ai mai jos o reteta de somon la cuptor mai elaborata… dar… te complici

Cat se face pestele ai timp destul sa faci salata. Aici treaba e chiar simpla.

Rupi salata frunza cu frunza, le speli bine, le asezi una peste alta si le tai in fasii de 1 cm (latimea unui deget). Cu ceapa verde faci tot asa…. Apoi arunci totul intr-un bol mai mare, stropesti totul cu zeama de la o lamaie si cu putin ulei de masline. Adaugi sare dupa gust si ai cam terminat. Ba nu… daca nu ai cumparat deja un vin bun, rau ai facut. Iti recomand un vin alb sau roze de la Budureasca. Este impecabil si nu e scump… Cumpara demisec roze.

O masa ca pentru o regina de la „barbatul in bucatarie”

Fa-o sa se simta bine.  Orice femeie careia ii gatesti se simte bine si importanta. Doua lumanari si niste flori frumoase (lalele roz de sezon) pot completa peisajul din camera.

Vinul bun ajuta la asta si nu trebuie sa fie in exces. O sticla e suficienta in cele mai multe cazuri (pentru siguranta cumpara doua). Daca reteta mea ti-a iesit bine, atunci iese cu peripetii garantat ? si o sa ai nevoie si de a doua sticla. Fii prevazator.

De cele mai multe ori daca tratatia i-a placut (reteta de somon la cuptor asezonat cu un vin de Budureasca), o sa te ajute cu spalatul vaselor… refuza asta, ii zici ca ea e prea importanta pentru tine si in plus e invitata ta… Garantat ai dat-o pe spate…. Si, serios acum, fie vorba intre noi, cine dracului se mai gandeste la vase… si maine este o zi.

In rest un film bun tras de pe torente, sa nu te puna dracu’ sa alegi unul cu razboi sau horror, alege si tu un film romantic… stiu ca nu iti place, nici mie, dar trebuie sa le accept… Vorba aia, “scopul scuza mijloacele”.

Cam asta a fost, astept sa imi zici cum a fost… ?

Tags : barbat in bucatarieduminica in familiehai la masamaster chefreteta cu somonreteta de somon la cuptorsomon la cuptor