Inchide
Culinaria

Cum gatesti cele mai bune fettuccine carbonara?

Cum gatesti cele mai bune fettuccine carbonara?

Ca sa gatesti cele mai bune fettuccine carbonara nu trebuie sa fii un maestru bucatar cu stele Michelin, ci trebuie sa tii cont doar de cateva lucruri de baza. Am sa incerc in urmatoarele randuri sa iti arat cea mai simpla reteta de fettuccine carbonara, si totodata cele mai bune fettuccine carbonara pe care le-am mancat.

Inainte de toate am sa iti explic care este diferenta dintre fettuccine si tagliatelle… de fapt nu e nici o diferenta. ? Ai sa razi, insa in zona de sud a Italiei sunt numite fettuccine, pe cand in nord li se spune tagliatelle… Ori asa ori asa tot bune sunt, daca le fierbi strict cat scrie pe pachet. Eu pentru siguranta le las chiar cu 30 de secunde mai putin la fiert… Chiar conteaza.

In concluzie, daca le gasesti in meniul restaurantelor cu nume diferite, sunt practic acelasi lucru. Conteaza doar marca de paste pe care o cumperi.

Secretul 1

La noi la romani toata lumea cumpara Barilla si considera ca sunt cele mai bine, ei bine lucrurile nu stau chair asa. Barilla ca si marca nu sunt paste de exceptie, iar in Italia sunt considerate unele dintre cele mai slabe branduri de paste. Asa ca, personal va sfatuiesc sa folositi paste facute in casa, dar daca nu aveti timp de asa ceva, atunci folositi De Cecco, un brand de paste net superior pe care il gasiti la Kaufland sau Careffour.

Secretul 2

Incepeti sa gatiti pastele astfel incat sa terminati procesul de fierbere atunci cand terminati si procesul de realizare al sosului pentru paste. Stiu pare complicat, dar nu este.

De exemplu fettucinele De Cecco se fierb doar 4 minute. Important e sa puneti intai apa la fiert fara sare si cu capacul pus. Lasati sa fiarba apa sa fiarba, iar pastele le adaugati cu 5 minute inainte sa terminati sosul. Cand puneti pastele, apa nu va mai fierbe , insa in 30-40 de secunde procesul de fierbere se reia. Reduceti focul la jumatate si mai fierbeti 4 minute ca sa se faca pastele… (tineti minte – 30 de secunde ? .  Adaugati si un varf de lingurita de sare spre sfarsit.

 

Gata, nici nu am inceput sosul si v-am dat deja doua secrete importante. Hai sa vedem acum de ce ingredinete avem nevoie pentru cele mai bune fettuccine carbonara.

  • 350-370g fettuccine
  • 20 grame de unt (de preferinta nesarat)
  • 175-180g de bacon taiat
  • 2-3 catei de usturoi taiati marunt
  • o jumatate de lingurita de oregano (de preferita proaspat, cateva frunzulite)
  • 1 lingurita de rozmarin proaspat taiat
  • 200-250ml smantana de gatit
  • 100g parmezan fulgi
  • Un fir de cepa verde de primavara (separati partea alba de cea verde si taiatile cat mai marunt)
  • Sare si piper negru.

Cum “construim” sosul pentru cele mai bune fettuccine carbonara

  1. Intr-o tigaie antiaderenta topiti untul.
  2. Adaugati baconul taiat si prajiti-l cam 3 minute, apoi adaugati usturoiul, rozmarinul, oregano, si partea alba de la ceapa de primavara (partea verde o pastrati pentru mai tarziu) .
  3. Continuati sa prajiti amestecand constant pentru inca 1 minut.
  4. Reduceti focul apoi adaugati smantana de gatit,fulgii de parmezan si mai coaceti pentru inca 1-2 minute pana cand sosul incepe sa se ingroase. Este momentul sa potriviti gustul cu piper si sare. Aveti grija cu sarea, nu puneti prea multa, deoarece si parmezanul este sarat.
  5. Cand totul este gata – adaugati un fir verde de la ceapa de primavara taiat foarte foarte marunt. Aceasta nu trebuie sa se coaca ci trebuie sa dea o nota de prospetime susului. Am vazut bucatari care adauga la sfarsit si cateva fire de patrujel (puteti face asta daca va place un sos cu mai multa verdeata).

Secretul 3

Daca din greseala ati pus prea multa sare puteti corecta gustul adaugand putin lapte, insa va trebui sa mai lasati putin sosul sa scada (grija mare deoarece daca lasati prea mult pe foc toate se vor coace prea tare).

Cam asta a fost! Acum mai trebuie doar sa alegeti o farfurie mare pe care puneti pastele proaspat fierte. Deasupra adaugati cateva linguri din sosul alb pe care tocmai l-ati terminat.

Asorteaza totul cu un vin roze sec, cu un Gris si totul se va armoniza perfect.

Buon appetito!

Tags : barillade ceccofettuccine carbonarapaste italienereteta de fettuccine carbonarareteta de pastereteta de paste italiene