Jurnal de izolare. Să facem și lucruri pentru suflet!
Astăzi, după câteva zile agitate, după o alergătură continuă a neuronilor, după amorțirea simțurilor, am început să scriu un mic jurnal de izolare. De astăzi îmi dau un restart, mă apuc de scris, de conceput lucruri frumoase, de citit si răsfoit în amintiri. Nu sunt o maestră a bucătărie, dar cu Igienol dezinfectez zilnic 😃. Imi place să grădinăresc, de aceea în weekendul trecut am pus ceapa si usturoi în curte. Citesc în fiecare seară cel puțin 20 de pagini, zilele acestea probabil apelez la site-ul de ebookuri pentru update. Si da, de astăzi mă apuc din nou de sport, pentru că antrenoarea mea preferată de la Viva Sport este online. Pe măsură ce îmi vin idei noi, le notez aici, în jurnal de izolare.
Rețetă de pâine pufoasă – notata in Jurnal de izolare
Ce face Alina seara în bucătărie? Păi se apuca de făcut pâine. Nu am putut comenta până acum la nicio postare cu „nu am găsit drojdie” pentru că eu aveam drojdie. Cumpărasem două cuburi, așa că ieri le-am împărțit în două și le-am pus la congelat. Am mai găsit prin sertar si câteva pliculețe de drojdie uscată, așa că am cu ce sa fac o rețetă de pâine. Pentru zilele din jurnal de izolare care vor urma.
Ce ingrediente am folosit. In primul rand multă pasiune pentru detalii, multă dragoste. Apoi
- Faina alba – eu am găsit Grania – aproximativ 500 grame
- O jumătate de cub de drojdie proaspătă
- 4 linguri de ulei de măsline
- 3 lingurițe sare – am folosit sare de Himalaya.
- 1 lingura zahar
- 300 ml apa călduță – eu am măsurat cu o halbă (apa am incalzit-o la microunde).
Cat timp îți ia? Aproximativ două ore. Dar rezultatul este super aromat 😊, purtandu-te prin brutariile de la Paris.
Hai la treabă!
- Se pune dintr-un castron o cana de faina, drojdia ruptă bucățele, peste care se adaugă apă. Se amesteca bine-bine ingrediente si se lasă la odihnit aproximativ 15 minute.
- După cele 15 !minute, se adaugă cele 4 linguri de ulei de măsline, 3 lingurițe de sare si faina. Se amestecă, faina trebuie adăugată treptat, încorporând tot timpul. Ușor, aluatul începe să se lege. Grija mare! Nu trebuie să folosești toată faina, dacă nu simți nevoia. Compoziția nu trebuie să fie tare, ci puțin lipicioasă.
- Frământăm, învârtim plămădeală, încorporând totul.
- Așezam aluatul în vasul în care am frământat, picurând cativa stropi de ulei de măsline. Acoperim vasul cu o folie de plastic si il lăsăm la crescut 40-50 de minute. Eu cred că l-am lăsat mai mult, chiar 😉.
- Când aluatul s-a dublat si timpul de odihna a trecut, te poți apuca de treaba. Împărți compoziția în două. Frământăm fiecare bucată în parte, ii dam o formă lunguiata de pâine și o punem dintr-o tavă, crestand puțin cu cuțitul. Nu uita sa ungi tavă cu ulei!
- Cele două tăvi le mai punem 15–20 de minute la cald, pentru a crește. Vor fi mult mai pufoase.
- Între timp, pornești cuptorul. Eu am cuptor electric si am setat sus/jos la mod de coacere, iar temperatura 200 grade.
- După cele 20 de minute, scoți tăvile de la căldură și le pui în cuptor cam 50 de minute. Pentru siguranță, eu am folosit o scobitoare pentru a mă asigura că este gata.
- Când toată bucătăria miroase a copilărie, a pâine caldă, scoți tăvile din cuptor si le lași la odihnit acoperite. Dacă ai unt în casă, taie un pătrățel si unge cele două pâinici. Astfel, coaja de deasupra o să fie mai moale.
- Scoate painicile din tăvi si acopera-le cu un prosop. Dacă reziști, lasa-le măcar o oră, dacă nu, Pofta Buna!
Te asigur că este simplu de făcut. Dacă ți-a placut, lasa-mi un Like si urmareste-ma si pe Facebook. După ce testezi pâinică ta, poate îmi lași si o fotografie la postare.