Skip to content

Viata in Balon

Ramuri cu vise. Cufere de ganduri. Calatorii.

Menu
  • Acasa
  • Vacante
  • Experiente
  • De-ale mele
  • Tehnologie
  • Culinaria
  • Eu
  • Portofoliu
  • Contact
    • Politici de Confidentialitate
Menu
parmezanul parmigiano reggiani

Parmezanul – originea vestitei delicatese

Posted on 15 iunie 202015 iunie 2020 by Mircea Steinberg

Parmezanul – originea vestitei delicatese

Există multe concepții greșite cu privire la cuvântul parmezan. Cu toate astea nu există nicio îndoială cu privire la originea brânzei parmezan! Parmezanul se referă la faimoasa brânză mestesugită în provincia italiană Parma, începând de prin secolul al VIII-lea. Istoric vorbind, de atunci datează ceea ce acum numim brânză Parmigiano Reggiano.

Istoria brânzei parmezane și etimologia acesteia sunt de-a dreptul fascinante, așa că haideți să ne întoarcem câteva secole și să le urmărim.

 

Istoria Parmezanului

În Italia conceptul de a denumi  alimentelele după locul lor de origine datează din Imperiul Roman. Chiar și după căderea Romei în 476 A.D., peninsularii au continuat respectarea acestei practici. Pentru locuitori reprezenta o modalitate convenabilă de a descrie originea mâncarurilor, dar și un mod de mândrie prin care să arate originalitatea prepararării ei. În Italia sunt multe astfel de exemple, un alt exemplu sunt Pastele Bolognese.

Revenind la Parmezan, cei care au dat numele acestui fel de brânză nobilă au fost călugării din Parma care au început să facă o brânză tare distinctivă de prin Evul Mediu. Ca mai apoi, în renascentism, nobilimea să producă masiv această brânză fină pentru propriile mese. Numele initial  era Caseum Paramensis în latină, dar localnicii folosindu-l în dialect l-au scurtat sub simplul Pramsàn.

 

Parmezanul devine un nume din ce în ce mai cunoscut și mai sonor

De la începutul secolului al XIV-lea, parmezanul a călătorit de la locul său de origine în regiunea Parma-Reggio până peste munți în Toscana, de unde vapoarele care plecau din Pisa și din Livorno o transportau în multe alte porturi mediteraneene. Prima referire autentică a parmezanului, datează din 1254, și atestă faptul că o femeie din nobilimea  Genoveză și-au tranzacționat propria casa pentru a garanta aprovizionarea anuală cu 53 de kilograme de brânză produsă în Parma.

Istoria a imortalizat utilizarea brânzei sub denumirea de parmezan ca și condiment pentru paste în povestea lui Boccaccio – Decameron  în care se vorbește despre un paradis gastronomic imaginar numit Bengodi. În vârful unui munte de parmezan, bucătarii au rostogolit macaroanele în jos și în sus pentru a a le acoperii cu delicioasa brânză.

 

Parmezanul și legătura cu nobilimea franceză

Prin anul 1530, nobilimea din Itailia a început să facă referire la renumita brânză, ca find realizată „în sau din Parma”. Pentru a defini cât mai puternic originea acesteia.

La vreamea respectivă se cunosteau legăturile strânse dintre nobilimea italiană și cea franceză, așa că nu este de mirare că numele a fost scurtat la simplul Parmezan în curțile franceze ale vremii. Francezii dobândind ulterior un gust special pentru brânza pe care o primeau adesea cadou de la vizitatorii din regiunea Parma. Un alt nume pentru renumita brânză care circula în perioada respectiva indică aprecierea galică pentru această brânză a fost Fromage de Parme.

 

De unde isi trage numele parmezanul?

Din secolele XVII-XIX, numele de parmezan a devenit mai frecvent datorită relațiilor strânse dintre ducii de Parma și nobilimea franceză.

Căutând să-și prelungească viața, cunoscutul dramaturgul Molière a decis să folosească pe o dietă formată din 12 uncii de parmezan și trei pahare de vin dulce pe zi. Dieta inventată de el a avut un merit din punct de vedere nutrițional, deoarece Parmigiano Reggiano este bogat în proteine ​​și ușor de digerat.

Conform documentelor istorice care menționează brânza, numele de parmezan s-a răspândit în cele din urmă în Franța pentru ca mai apoi să prindă rădăcini și în alte țări.

 

Termeni italieni pentru parmezan

Dacă cuvântul francez parmezan înseamnă „din sau de la Parma”, ce înseamnă atunci parmigiano? Ei bine, același lucru, în italiană. Producătorii locali care au trăit mai aproape de Reggio decât de Parma s-ar putea referi la brânza lor ca Reggiano. Acești termeni italieni au rol doar de a indica originea geografică și au devenit comuni cam prin secolele XIX și XX odata cu unificarea politică și lingvistică a Italiei.

În 1934, producătorii din Parma și Reggio-Emilia și-au unit forțele cu producătorii din provinciile Modena și Mantua pentru a forma asociația numită Consorzio del Grana Tipico. Producătorii din provincia Bologna s-au alăturat ulterior grupului.  Toți acești producători locali de brânzeturi s-au aliat pentru a standardiza producția de brânzeturi. Astfel s-a născut cee ace azi numim simplu Parmezan, însă rețineți că numele original oficial este Parmigiano Reggiano.

În 1954, alianța producătorilor de brânzeturi a redenumit grupul lor în Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano. Când au ales acest nume, membrii alianței au recunoscut rolul istoric jucat de producătorii Parma și Reggio în definirea caracterului brânzei și metodele de preparare corectă a acesteia.

Din acel moment, denumirea oficială a brânzei a fost Parmigiano Reggiano, așa cum este indicat de punctele imprimate pe coaja fiecărei roți. Membrii Consorzio nu numai că respectă standardele stricte de producție, dar colaborează pentru a comercializa Parmigiano Reggiano și pentru a proteja numele de imitatori. Între noi fie vorba pe piață există foarte multe imitații comerciale.

Parmigiano Reggiano, singurul și unicul parmezan

În 2008, instanțele europene au decretat că Parmigiano Reggiano este singura brânză tare care poate fi numită legal parmezan. În acest sens, ei au recunoscut faptul că cuvântul poate fi asociat cu zona Parma și că consumatorii asociază brânza cu originea sa în regiunea Parma-Reggio din Italia. Aceste hotărâri judecătorești înseamnă că o brânză nu poate fi numită parmezan decât dacă este conformă cu standardele pentru denumirea cu origine protejată (DOP) pentru Parmigiano Reggiano.

În timp ce aceste legi sunt aplicate în Europa, în alte părți ale lumii există mulți imitatori. Pentru a evita neînțelegerile, consorțiul producătorilor Parmigiano Reggiano încurajează comercianții cu amănuntul și consumatorii din SUA și din alte țări să înțeleagă istoria parmezanului și să folosească numele corect al brânzei: Parmigiano Reggiano.

 

  • parmezanul
  • parmigiano reggiani
  • Categorii

    Articole recente

    • Asus Zenfone 7 Pro i002d
    • Espressor bun la preț decent pentru o cafea boabe de calitate – mit sau realitate!
    • Hotel Reina del Mar VS Club Hotel Miramar – Bulgaria Obzor
    • Aqua Paradise Resort – un Paradis pentru familiile cu copii
    • HUAWEI Watch GT2 sau HUAWEI Watch GT2e ?

    Comentarii recente

    • Lovin la Gata, m-am saturat de frig! Vreau astenia de primavara si alergia la polen
    • Vlad Cristian Suceveanu la Unde mancam la Roma?
    • Vlad Cristian Suceveanu la Oscar 2018 – Povestea fara sfarsit a americanilor
    • Administrator la Secretul lui Bachus varianta… albastra – ei bine exista vinul albastru! ☹
    • Madalina Iancu la Secretul lui Bachus varianta… albastra – ei bine exista vinul albastru! ☹

    Arhive

    • august 2020
    • iulie 2020
    • iunie 2020
    • mai 2020
    • martie 2020
    • ianuarie 2019
    • septembrie 2018
    • august 2018
    • iulie 2018
    • mai 2018
    • aprilie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018

    Etichete

    amintiri din copilarie (2) arborele de pluta (1) bella italia (2) bulgaria (2) Cabo da Roca (1) caligrafie (1) Cascais (1) caterinca (1) city break in Bergamo (1) city break Londra (2) city break paris (2) dragobete (2) dragoste (2) educatoare (1) energie verde (1) espresso (2) franta (2) Gelato Italiano (2) genti de pluta (1) gradinita (1) italia (2) love (2) panouri solare (1) panouri solare fotovoltaice (1) paris (2) Portugalia (1) regele soselelor (1) sardine (1) scoala (1) Sintra (1) smartwatch (2) suveniruri portugalia (1) tehnologie (4) tiganii din buzescu (1) tour eiffel (2) trastevere (2) vacanta in lisabona (1) vacanta in portugalia (1) vacanta la londra (2) vacanta la paris (4) vacanta la roma (2) Vacanta Portugalia (1) Valentine’s Day (2) viata in balon (3) workaholic (1)
    © 2022 Viata in Balon | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme

    Utilizăm module cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Prin navigarea pe acest site va dati implicit acordul pentru folosirea de module cookie. Puteți afla mai multe despre modulele cookie pe care le folosim sau sa le dezactivați folosind  butonul setari din coltul din stanga jos al ecranului

    Viata in Balon
    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Prezentarea generală a confidențialității

    Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dvs. și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru și ajutând echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

    Puteți ajusta toate setările cookie-urilor folosind butonul din stânga jos.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-ul strict necesar trebuie să fie activat în orice moment, astfel încât să putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivați acest modul cookie, nu vă vom putea salva preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitați acest site, va trebui să activați sau să dezactivați cookie-urile din nou.