Inchide
Culinaria

Reteta de Coq au vin, sau mai pe romaneste „cocovan” frate!

Reteta de Coq au vin, sau mai pe romaneste „cocovan” frate!

Ei bine, numele suna pompos de frantuzeste iar gustul nu tradeaza numele, astfel ca, va propun sa incercati o reteta de Coq au vin, sau mai pe romaneste „cocovan”…

Daca aveti rude la tara, treaba e relativ simpla, fugariti al’ mai falnic cocos din curte si ii „cantati vesnica lui pomenire” . Daca nu, atunci o sa trebuiasca sa alergati din supermarket in supermarket dupa un pui „crescut lent” sau un Coquelet de Bretagne (adica puisor).

Cele mai bune rezultate le veti obtine cu un Coquelet de Bretagne… iar pentru 4-5 portii trebuie sa cumparati 3 caci „cocletul” asta de care va vorbesc e cam cat un porumbel fara pene … 🙂  Dar gustul este fantastic.

Iata cam ce avem nevoie:

–        2-3 „cocleti”  de Bretagne  (sau un pui zdravan musai crescut lent)

–      250g de bacon  impanat dar nu foarte

–        3 cepe medii

–        1 kg de ciuperci champignon brune

–        1 l de vin roșu

–        2 linguri de făina

–        1 lingură  de unt

–        cimbru proaspăt

–        5-6 catei de usturoi

–        3 linguri ulei de măsline

–        2 morcovi mari, 3 cartofi potriviti, o ceapă, ceva albitură pentru  stocul de pui (adica supa de pui).

Daca folositi  „cocleti” de Bretagne  treaba e simpla ii taiati in doua si cam gata. (Insa nu o sa puteti face stocul/supa de pui, trebuie sa il aveti deja.) Din pacate la noi nu gasesti stoc de pui gata preparat in magazine, prin tarile mari cu pretentii, gasiti…. deci sa revenim… Daca folositi pui crescut lent, atunci transati haiduceste puiul separand pieptul si pulpele. Din resturi, adica spate si tatrita, faceti stocul de pui (supa de pui).

Cum facem stocul de pui la Reteta de Coq au vin?

Stocul/supa de pui se face simplu: arunci resturile de la pui intr-o oala, impreuna cu morcovii, o ceapa, cartofii, albitura si putina sare. E de preferat ca morcovul sa il lasi bucati mari, deoarece il vei folosi mai tarziu, la fel si cartofii (ceapa ramane intreaga)… lasi sa fiarba bine. Dar ai grija sa nu „topesti” morcovul si cartofii de tot… eventual ii scoti din supa imediat ce s-au facut.

Intr-o cratita anti-aderenta sau o tigaie ca margini putin mai inalte (musai cu manere de metal ca sa o puteti folosi ulterior in cuptor) puneti uleiul de masline si prajiti baconul. Cand e gata il scoateti pe servetele ca sa scapati de surplusul de grasime. In uleiul ramas puneti bucatile de „coclet” sau pui, dupa caz, si le rumeniti bine pe toate partile.

Scoateti puiul, iar in grasimea rezultata caliti ceapa, pe care o taiati in prealabil solzi marunti.  Daca nu aveti „prealabil” va descurcati cum puteti 🙂  🙂 …. Cand ceapa e gata, aruncati in cratita si ciupercile. Va recomanda ca ciupercile sa fie taiate in 4, adica sferturi.

Dupa 2-3 minute punem si usturoiul zdrobit. Mai fierbeti pentru inca 2 minute la foc mic si apoi adaugati bucatile de pui rumenite anterior, baconul deja prajit, si o cana din supa de pui. Adaugati acum si vinul astfel incat puiul sa se acopere frumos. (doar facem cocovan si trebuie sa il imbatam bine).  Peste toate astea adaugati cimbrul, apoi puneti capacul si dati la cuptor pana cand se fragezeste bine carnea. Incercati din cand in cand fragezimea, daca ati ajuns la punctul dorit renuntati la capac si mai fierbeti cateva minute la foc mic, timp in care preparati sosul de ingrosare.

Cum facem sosul de ingrosare la Reteta de Coq au vin?

Intr-un bol amestecati untul, care deja e moale, cu cele doua linguri de faina. Omogenizati si apoi subtiati putin aceasta compozitie cu putina supa de pui ramasa , nu subtiati foarte tare… Cand e gata subtiata, puneti compozitia peste pui si mai fierbeti pentru inca 7-8 minute timp in care si compozitia va mai scadea… nu scadeti foarte tare compozitia, trebuie sa va ramana sos suficient.

Nu va faceti griji pentru garnitura, folositi morcovul si cartofii folositi la supa de pui, pe care le adaugati direct in farfurie la servire, si le stropiti cu o lingura de sos pentru „impresie artistica”.

Aceasta reteta tipic frantuzeasca o puteti incerca in orice braserie la Paris , gustul difera de la braserie la braserie ca deh’ fiecare bucatar isi lasa amprenta.

Tot ce va ramane este sa alegeti un vin bun, demisec rosu.

Asa ca , va zic si eu cum zice francezul: Bon ap’!

Tags : cocos cu vinCoquelet de Bretagnepui cu vinReteta de Coq au vin