Inchide
Culinaria

Reteta de mucenici traditionali – mucenici fierti

Reteta de mucenici traditionali – mucenici fierti

Pe 9 Martie incepe isteria mucenicilor si odata cu ea perioada delicioasa din aceasta luna de inceput de primavara (teoretica, caci zapada de afara ne-a cam luat pe nepregatite). Asadar mucenici am zis, mucenici facem cu o reteta de mucenici traditionali si anume, mucenici fierti.

Exista o traditie in acest sens si o sa incerc sa fiu succint ca sa nu te plictisesc. Pe 9 martie se sarbatoresc  Sfintii 40 de Mucenici. Aceasta sarbatoarea dateaza de pe vremea Imparatului Licinius – prigonitorul crestinilor, anul 308-324. Sfintii 40 de mucenici fierti, caci da, chiar au fost fierti, dar o sa vezi cum, erau soldati crestini din legiunea a XII-a si nu erau doar romani. Era o amestecatura de greci si armeni.

Guvernatorul acelor vremuri, Agricola, i-a silit sa se inchine idolilor. Crestinii au refuzat si din acest motiv au fost intemnitati timp de 8 zile. De aici vine si forma mucenicilor, cifra 8. Nu multa lume stie acest lucru.

Fiindca au refuzat sa moara datorita credintei, guvernatorul i-a condamnat la alt supliciu prin inghetare, astfel ca i-a “fiert” in apa Lacului Sevastiei. Se spune ca rugaciunile le-au fost ascultate, astfel ca Dumnezeu a incalzit apa lacului si i-a salvat din nou. Iritat de acest lucru guvernatorul i-a omorat strivindu-le picioarele… asa ca au devenit martiri si se sarbatoresc pe 9 martie.

Cum ii chema pe cei 40 de mucenici fierti?

Dupa ce am citit aceasta mica istorioara, am vrut sa stiu care erau numele acestor 40 de mucenici: Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Domitian, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Aglaie. Da, stiu… si eu i-am numarat, chiar sunt 40.

De la traditie la Reteta de mucenici traditionali – mucenici fierti

Aici lucrurile sunt mult mai simple, noi nu trebuie sa terorizam pe nimeni, ci doar sa facem un aluat simplu din faina, sare si apa. Din cele 3 aruncate intr-un castron faci un aluat elastic care sa nu se lipeasca de maini.

Iei apoi bucatele mici din acest aluat si le rotesti intre podul palmei si blat pana formezi un rulou de aluat subtire. Il tai cam la 7 cm, formezi un cerc pe care mai apoi il rasucesti formand cifra 8. Pentru copii o sa fie o joaca nebuna si plina de faina, iar pentru tine un chin sa cureti dupa.

Nu ai terminat, trebuie totusi sa treci si tu prin chinurile celor 40 de mucenici. Asa ca toate opturile astea trebuie sa le lasi la uscat o zi.

Pentru cei care nu isi pot stavili pofta, gasesti mucenici gata de fiert in orice supermarket in pachetele de 200 de grame. (cumpara 2 pachetele pentru 6-7 portii)

Ce mai ai nevoie pentru reteta de mucenici traditionali

1      Zahar alb si brun

2      Un praf de sare

3      Aroma de rom si de vanilie (recomand insa varianta lor naturala)

4      Nuca – 120g-150g

5      Scortisoara (praf)

 

Cum pregatim Reteta de mucenici traditionali

Se pun la fiert 4,2 litrii de apa.  Abia dupa ce apa clocoteste, pui zaharul alb cam 150g si 50g de zahar brun.

Secretul  1: aduci mai repede la fiert daca pui capacul si nu adaugi de la inceput zaharul si sarea

Proportiile de zahar nu sunt fixe, daca iti place mai putin dulce sau si mai dulce, atunci potrivesti dupa gust. Zaharul brun ajuta la colorarea naturala si da putina aroma de caramel. Nu uita de sare asa ca adauga o lingurita de sare fina. Aduci iar la fierbere si lasi sa clocoteasca cam 10-15 minute. In felul asta zaharul nu iti va da batai de cap ulterior.

E momentul sa adauagam mucenici cam 400-450 de grame la aceasta cantitate de apa.

Secretul 2: pentru mucenicii  de casa, iti sugerezi sa ii cureti de surplusul de faina. Faina le va da un aspect si un gust nedorit la final.

Adauga aromele de vanilie si rom.

Secretul 3: folosete aroma de rom naturala, pe cat posibil, daca nu, gasesti aroma de rom inchisa la culoare. Aceasta va potenta si mai bine gustul de caramel dat de zaharul brun.

Mai lasi la fiert cam 10, maxim 12 minute, nu mai mult. Chiar daca gusti si vezi ca mucenicii sunt nefierti sau cam aldente, nu te ingrijora. Oricum trebuie sa astepti 2-3 ore sa se raceasca tot. Daca ii ferbi prea mult se umfla prea tare, se inmoaie teribil, si crede-ma, nu vrei asta. Vei ramana fara zeama.

Nu am uitat de nuca pisata, o adaugi cu maxim 2-3 minute inainte sa opresti focul.  O sa faca putina spuma, dar nu te speria o sa dispara imediat. Nuca trebuie sa ramana nefiarta, doar trebuie sa se patrunda putin de tot.

Asta e tot. Dupa ce se racesc, se servesc ca atare. La servire foloseste boluri de ceramica si adauga un praf fin de scortisoara pe deasupra.

Secretul 4: mucenicii fierti nu se servesc fierbinti, ci doar putin incalziti. 

Daca ti-a placut, citeste si celelalte articole din sectiune CULINARIA

Tags : 9 martiecei 40 de micenicimucenicimucenici fiertimucenici muntenestireteta de mucenici traditionalitraditii romanesti