Inchide
Culinaria

Cele mai bune paste bolognese din Italia, nu le veti gasi cu usurinta. Iata de ce…

Desi se spune ca doar in Bologna gasesti cele mai bune paste bolognese din Italia, nu le veti gasi cu usurinta. Iata de ce…

Unde mancam cele mai bune paste bolognese din Italia a fost prima intrebare care mi-a venit in minte automat, imediat ce am aterizat la Bologna. Desi este cea mai cautata mancare in intreaga lume nu o veti gasi gatita perfect decat pe alocuri in Italia. Asta pentru simplul fapt ca sosul pentru aceste paste dureaza in medie cam 3-4 ore ca sa fie gatit perfect.

Ce veti gasi in meniurile restaurantelor din Italia si din intraga lume sunt asa numitele paste alla Bolognese, iar de regula chelnerii restaurantelor va vor indruma sa alegeti „tagliatelle al ragu” care seamana, dar nu rasar… In general termenul de ragu e folosit pentru sosul cu carne gatita la cuptor la foc mic… alla Bolognese (ca la Bologna) difera destul de tare prin prisma ingredientelor folosite, si prin tehnica, fata de multe alte paste cu carne si sos rosu pe care le veti intalni.

Unde mancam cele mai bune paste bolognese din Italia?

Am fost recent la Bologna si credeti-ma ca mi-a fost tare greu sa gases o terasa care sa imi ofere Spaghete sau paste Bolognese Traditionale – caci, de fapt despre asta vreau sa va vorbesc. Cred ca am incercat in cel putin 4 carciumi, doar una s-a apropiat de gustul pe care il cautam.
Carciuma seamana mai mult cu o bodega, are 5-6 mese afara si tot atatea in interior, se numeste Mangiassieme, iar meniul e destul de variat si accesibil. Desi pe Tripadvisor nu are un rating excelent, eu o recomand atat pentru paste, dar si pentru pizza.

In randurile de mai jos va voi da ingredientele si modul de preparare pentru cele mai bune paste bolognese, pentru care nu trebuie sa petreci 4 ore in bucatarie, dar care seamana foarte foarte tare… am sa va arat si unde este difereta fata de pastele bolognese traditionale.

Ingrediente (2-3 portii)

  • 500 g paste home made sau 400 g de tagliatele cu ou
  • Parmezan de 60g, răzuit

Pentru ragu

  • 55g unt
  • 55g prosciutto tocat sau pancetta
  • 1 morcov mare, tocat fin
  • 1 tulpină de telina, tocată mărunt
  • 1 ceapa tocată mărunt
  • 100g carne tocata de vită (vitel)
  • 100g carne tocată de porc
  • 1 pahar de vin rosu sec
  • Un pic de supa stoc de vită sau de pui
  • 3 linguri de pastă de roșii
  • sare și piper

Cum preparam cele mai bune paste bolognese?

Pentru a face ragu, încălziți untul într-o tigaie mare, adăugați prosciutto sau pancetta, morcovul, telina și ceapă și caliti la foc mic timp de aproximativ 10-12 minute.
Adăugați carnea tocată și amestecați cu o lingură din lemn pentru a le rupe/desprinde în bucăți mai mici.
Gatiti aproximativ 15 minute pentru a desface carnea, apoi adaugati vinul si lasati sa fiarba cateva minute pentru a permite evaporarea alcoolului.Se amestecă din cand in cand, pentru a împiedica amestecul să se prindă de tigaie. Adaugati pasta de tomate și diluati cu câteva linguri de supa stoc. Lăsați să fiarba timp de 90 de minute, adăugând din cand in cand supa stoc astfel incat sosul sa nu devina prea uscat. Adăugați supa stoc putin cate putin, asfel incat sa obtineti o consistență medie. La sfarsit se condimentează cu sare și piper. (Aici difera putin reteta mea, la tehnica, deoarece cele traditionale se introduc la cuptor si se lasa sa fiarba si sa scada cam 3 ore… Cum insa nu avem timp de asa ceva, v-am prezentat cum se face sosul folosind doar tigaia.)

Gatiti tagliatelele al dente (aveti grija la ce scrie pe pachet in caz ca folositi paste la cutie), apoi le scurgeti si le amestecati cu sosul.

Eu mai folosesc un mic siretlic, si anume: nu amestec tot sosul cu pastele. Mai pastrez o parte din el si il pun peste paste, deasupra, in momentul servirii.

Serviți cu parmezan…. Personal, imi plac cu mai mult parmezan 🙂

 

P.S. In caz ca inca va intrebati „unde mancam cele mai bune paste bolognese din Italia” 🙂 folositi harta d emai jos 🙂

 

Tags : alla bolognesebella italiabolognaitaliapaste bolognese