Inchide
Culinaria

Choucroute Garnie sau mai simplu varza gatita in stil Alsacian

Choucroute Garnie sau mai simplu varza gatita in stil Alsacian

Am un amic „profan” care m-a intrebat ce e „Choucroute Garnie„(varza gatita in stil Alsacian). Ei bine, pentru el si pentru cei ca el care se fac ca nu stiu sau chiar nu stiu, o sa incerc sa explic. Acest preparat a fost „inventat” si consumat in special de familiile din Alsacia (de aici si numele) in special in perioada friguroasa datorita aportului mare de calorii. Seamana putin cu varza romaneasca, dar are particularitati de gust si evident de preparare. Gustul special este dat de grasimea de gasca in care este „calita varza”, dar nu numai.

Iata ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara acest deliciu:

  • 1/3 ceasca de sare grunjoasa
  • 2 linguri de zahar brun
  • 2kg de coaste de porc taiate in sectiuni de cate 3
  • 3kg de varza taiata foarte subtire
  • 1/4 cana de grasime de gasca
  • 1 ceapa mare taiata marunt
  • 5-6 catei de usturoi taiat marunt
  • 15-20 boabe de ienupar (nu gasesti nu-i bai, merge si fara, puneti boabe de mustar)
  • 3-4 frunze de dafin
  • 1/2 lingurita de chimen
  • 1 lingurita de piper negru
  • 3 cesti de supa stoc de pui
  • 1 si jumatate de vin Riesling (musai)
  • 1 kg carnati polonezi
  • 10 crenvusti de pork
  • 1/2 kg sunca mai slaba taiata felii de 1 cm
  • 1 kg de ciolan (de preferat afumat)
  • 1 kg de cartofi decojiti
  • Mustar de Dijon (musai, atentie folositi cu moderatie, e iute)

Cum se prepara?

  1. Intr-o punga de plastic pune sarea si cele doua linguri de zahar brun. Pune si costitele inauntru si agita bine pana cand costitele sunt acoperite uniform de sare si de zahar. Sigileaza punga si las-o la frigider pentru 24 de ore.
  1. A doua zi, poti incepe preparare. Preincalzeste cuptorul la 300 grade. Intre timp clateste varza in apa rece si usuc-o cat de bine poti. Intr-o cratita pentru cuptor suficient de incapatoare topeste grasimea de gasca. Adauga ceapa si usturoiul si prajestele la foc moderat pana cand se inmoaie (cam 5-7 minute). Adauga apoi varza, boabele de ienupar (sau boabele de mustar), frunzele de dafin, chimenul, piperul negru si vinul. Amesteca usor si aduc la puctul de fierbere.
  1. Scoate costitele din frigider si clateste-le de sare. Incearca sa le uscati putin cu servetele. Adauga-le apoi in varza impreuna cu ciolanul si baga totul la cuptor aducand din nou la punctul de fierbere. Micsorezi apoi temperatura la 150-180 de grade si lasi preparatul minune la cuptor pentru inca o ora si jumatate. Vasul trebuie sa ramana acoperit cat sta la cuptor.
  1. Pune in vas carnatii polonezi, crenvustii, sunculita si lasi la copt cu capacul pus inca 25-30 de minute. Nu uita sa scoti la final foile de dafin.
  1. Cat se fac carnatii si cremvustii, pune cartofii la fiert decojiti cu putina sare. Dupa ce s-au fiert scoate-i din apa si tine-i la cald.
  2. Totul acum trebuie sa fie gata de servit. Varza Alsaciana se serveste pe un platou mare, iar deasupra stau costitele, carnatii, crenvustii, sunca si ciolanul. Pe margine asezi cartofii fierti intregi. Totul sta pe masa la cald pe o plita preincalzita sau la spirtiera. Pentru carne folositi si Mustarul de Dijon, adauga un plus de savoare…

Ca vin va recomanda Riesling sau  Gewürztraminer

Gewürztraminer e bun deoarece va accentual savoarea dulce a verzei alsaciene.

Rieslengul este mai delicat si mai floral cu o aciditate ce va echilibra varza alsaciana cu carnea de porc aferenta. (alegerea va apartine)

Nici berea nu da rau la un astfel de platou. Nu stricati aceasta varza gatita in stil alsacian cu orice bere; incercati Grimbergen

Tineti minte! Varza gatita in stil Alsacian NU se serveste cu mamaliguta ci cu bagheta frantuzeasca si unt. (in cel mai rau caz, daca mai puteti)  Va recomand insa sa mancati fara paine. 🙂

Nu vreau sa ma complic, cum fac?

In cazul in care iti pare complicata reteta, urmareste promotiile, cumpara un bilet de avion de la Blue Air si serveste un Choucroute la Paris in cel mai pur stil posibil.

Iti sugerez trei restaurante testate de mine pe acest platou de varza gatita in stil alsacian: Brasserie Bofinger, Chez JennyLa Strasbourgeoise

Am sa va scriu un articol si despre aceste 3 restaurante pe care merita sa le vedeti nu doar pentru varza gatita in stil alsacian cat si pentru fructele de mare si atmosfera pariziana incantatoare pe care o ofera

Tags : ChoucrouteChoucroute Garnievarza gatita in stil alsacian