Delicii culinare la Londra
Am fost de doua ori in Londra. Prima data, ne-am programat minutios vacanta, cu vizite la muzee, plimbari pe stradute si parcuri celebre. Dar parca nu simtisem atmosfera londoneaza, asa ca in septembrie am trait ca doi londonezi. Am ales sa exploram pietele din Londra, sa testam mancarurile care au facut acest oras celebru, sa facem shopping la Primark si sa ne pierdem pe stradutele din SoHo si China Town printre rate atarnate in vitrine si magazine cu creme, extracte de plante medicinale și ceaiuri chinezesti. (delicii culinare la londra)
Burger premiat in Mile End
Nu sunt o fana a fast food-urilor, dar la Londra am mancat cel mai bun burger. Am luat metroul pana la statia de autobuzul in Mile End pentru transferul la aeroport, si cum ajunsesem mult prea devreme, am zis ca ar fi bine sa mancam ceva. Am vazut un mic restaurant undeva pe coltul strazii, am intrat si am asteptat putin, deoarece era ora pranzului, iar corporatistii din jur erau tare infometati. Ne-am asezat si noi la o masuta mica, unde nu aveai loc sa tii si coatele sprijinite 🙂 . Am privit meniul si un burger ne-a facut cu ochiul.
Trebuia sa il incercam, mai ales ca toate produsele proveneau de la ferme locale. Cate o bere Stella si gata, asteptarea a luat sfarsit. A sosit comanda pe un tocator de lemn – o chifla facuta in casa, taiata in doua, o bucata mare destul de groasa de carne de vita, pe un pat de ceapa rosie, salata verde si rondele rosii. Langa o portie de cartofi dulci rumeniti si aburinzi si intr-un colt o mica salata coleslaw. La prima vedere nu parea wow, dar gustul… Gustul a facut minuni, un curcubeu de arome, putin picant, carne suculenta, iar cartofii completau deliciul.
Dupa multele onomatopee, am vazut ca localul Greedy Cow primise doi ani la rand, in 2015 si 2016, premiul pentru cel mai bun burger. Ne-am simtit ca la Travel&Living. Umbli prin Londra, descoperi mancaruri delicioase si la final incerci si cel mai bun burger din oras.Te lingi pe degete, savurezi si ultimul cartof, iar la sfarsit platesti pentru o portie 7.5£, fara bautura. (delicii culinare la londra)
Ramen aromat in SoHo
Vazusem la Paprika ca cel mai bun ramen este in Londra. Supa de carne sau peste cu taitei, devenita simbolul national al Japoniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, este renumita si la Londra. In capital Regatului Unit se spune ca poti manca cea mai buna supa japoneza. Ciudat, as zice, dar chiar asa este. Prima supa, care la inceput pare ciudata, am mancat-o la un local mic aflat in incinta supermarketului Whole Foods Market din Kensington. Eu am ales ramen cu ciuperci, iar Mircea unul cu carne de porc. Normal ca am facut si schimb :), trebuia sa le gustam pe amandoua. Si soseste comanda. Cate un bol mare, plin cu taitei de grau, un ou fier tare si marinat, taiat in doua, ceapa verde, porumb dulce, iarba de mare, usturoi, betisoare in dreapta bolului si un polonic din ceramica in stanga.
Ok, dar noi cum mancam? Ne-am uitat in jur si am invatat reteta. Se ia polonicul, se umple cu ce prinzi prin bol, pui mai multa zeama, iar betisoarele prind taiteii. A fost greu, la inceput taiteii alunecau, sorbeam putina zeama, simteam gustul dulce, dar si putin iute, dar nu reuseam mare lucru. Dupa cateva incercari, am devenit experti. Un deliciu, o aroma intensa si suficienta. Bine ca nu am mai comandat si felul doi.
Dupa aceasta experienta, deja devenisem experti la manuit betisoarele. Asa ca a doua zi am zis ca suntem pregatiti sa mergem la Shoryu Ramen din SoHo, un local ce apare si in ghidul Michelin. Facem programare, si seara ne asezam la coada, alaturi de alti tineri. Da, era coada si in restaurant si afara. Mergea destul de repede, inauntru erau mese suficiente, localul avand doua incaperi. Cum batea toba aflata deasupra barului, aparea un japonez mic si intr-o engleza haioasa te invita la masa. Normal ca mancam tot ramen. De aceasta data l-am incercat pe cel cu fructe de mare. Acum polonicul era prietenul meu, iar betisoarele semanau deja cu furculita de acasa. Am platit 14.50£ pentru o portie. (delicii culinare la londra)
Bezele uriase la patiseria Paul
Locuiam in cartierul Kensington & Chelsea si cum ieseam de la metrou, am zarit in vitrina patiseriei Paul de vis-à-vis bezelele uriase. Roz cu capsune, albe si cu ciocolata. Trei variante. Este imposibil sa ma hotarasc. Prima bezea uriasa am mancat-o in cartierul gotic din Barcelona, dar acolo a fost simplu, fiind un singur sortiment. Dar aici, normal ca le-am incercat pe toate, in prima zi am ales una cu capsune. Bezelele imi aduc aminte de copilarie, de Mica, bunica mea, si tavile pe care le pazeam sa iasa mai repede din cuptor. Stiu ca o sa spui ca sunt prea dulci, da ce sa fac daca nu pot rezista tentatiei :). Extra-caloriile le-am dat jos, doar am mers kilometric pe zi.
Delicii culinare la Londra ce merita incercate, mai ales dupa ce citesti si recomandari de localuri pe TripAdvisor. Dar merita incercate si aromele savuroase are mancarurilor din toate colturile lumii in pietele din Londra de care o sa va povestesc intr-un alt articol.
De mancat am mancat, ne-am plimbat, am fost seara in pub-uri sa bem bere, dar putin shopping nu strica. Citeste AICI!