Inchide
Tehnologie

Panouri solare fotovoltaice pentru energie verde

Panouri solare fotovoltaice, așa numitele panouri pentru energie verde, între mit și realitate…

Despre sisteme de panouri solare fotovoltaice (despre asa zisa energie verde)  s-a discutat mult si cu siguranță se va mai discuta. Problema e ca România, de fapt nu țara în sine, cât cei care o conduc, fac ce fac și ne trimit din ce în ce mai jos de Africa neagră

O lege care să clarifice si să simplifice birocrația din acest domeniu nu o să fie dată mai devreme de 2-3 ani, și chiar și așa lucrurile nu vor fi prea ușoare. O să vă întrebați de ce… ei bine, pentru că nu se vrea acest lucru.

Piedicile vin din mai multe părți. Una și poate cea mai importantă, vine de la Ministerul de Finanțe care nu a emis încă norme precise de facturare și de impozitare pentru micii producători de curent, cei până în 100 de KW.

Gospodarul și panouri solare fotovoltaice pentru energie verde

Luăm un caz simplu de gospodărie în care gospodarul șef decide că vrea puțină independență energetică prin energei verde. Își face calcule peste calcule și cu 5-6 mii de euro își face un sistem solar care să îi asigure o independență energetică. Pe lunile de vară oricum produce mai multă energie decât îi trebuie și se decide că vrea să cedeze restul de energie în sistemul energetic național… nu neapărat sa facă un ban în plus, ci pentru că nu are ce face cu atâta energie electrică… aici încep problemele.

Omul nostru are panouri solare fotovoltaice ce produc energie sub 100 de kw, e practic un mic producător și vrea să se compenseze cu rechinii din domeniu… adică ce produce el în plus vară, să compenseze cu ce consuma din rețea pe anotimp de iarnă… sună frumos, dar nu și realizabil în România.

Iarna nu-i ca vara și nici Romania ca Germania

Sunt mai mulți factori care împiedică visele gospodarului nostru, unul l-am menționat mai sus, … apoi trebuie să plătească în jur de 3000 de euro pentru instalarea unui sistem de contorizare cu dublu sens, care să afișeze ce consumă și ce dă în rețea. Mai mult decât atât, va avea nevoie de nu mai puțin de 12 aprobări de la diverse instituții (Mediu, ISU, Primărie etc). Plus că nici ANRE-ul nu prea se grăbește să reglementeze prețul de vânzare al energiei produse de gospodarul nostru.

Până acum, prețul energiei din rețea era mai mare decât prețul energie vândute de gospodarul nostru în rețea…. Toate aceste lucruri îl vor face pe omul nostru să se gândească de două ori dacă vrea să mai fie mic producător sau nu.

A investit deja 5000 de euro, iar cei 3000 de euro nu îi mai are. Aici au vrut să ajungă și rechinii din domeniu, la astfel de descurajări.

În Germania, anul trecut kilowattul a ajuns la preț negativ de mai multe ori în acel an datorită acestor producători mici și ”verzi” precum gospodarul nostru, practic guvernul german încuraja consumul casnic de energie electrică, deoarece aveau excedent… astfel că facturile nemților au fost aproape pe zero. (energie verde)

Soluția de compromis: sistem solar fotovoltaic on-Grid

În România găsim o sumedenie de firme care oferă astfel de sisteme. Principiul e simplu: ai nevoie de panouri solare fotovoltaice, baterii de stocare și invertor. Dacă sistemul e calculat bine în raport cu necesarul de consum pe vară și iarna poți să îți faci o gospodărie independentă energetic (electric)… Dacă însă consumi mult pe iarnă, atunci gospodăria o să fie semi-independentă datorită anotimpului rece. Este știut faptul că panourile solare produc mult mai putină energie iarna, de aici vine semi-independența. Practic tot la mână rechinilor ajungi, 3-4 luni pe an. Așa se face că, gospodarul recuperează investiția (cei 5000 de euro)  în 12-14 ani….

Concluzie de final

Investiția într-un astfel de sistem solar fotovoltaic rămâne un vis pe care doar puțini dintre noi îl pot realiza. Sumele investite sunt relativ mari și nu mulți dispun de ele. Dacă ar exista firme românești care să vândă astfel de sisteme în rate rezonabile poate că această piața s-ar debloca puțin.

Ne mai rămâne să sperăm că oameni precum Elon Musk vor inventa sisteme energetice accesibile și pentru țări ca România (aceste sisteme există deja în SUA).

Daca ati gasit sau aveți solutii convenabile pe aceasta tema nu ezitati sa ne contactati.

Tags : energie verdepanouri solarepanouri solare fotovoltaicetehnologie