O zi în Gibraltar. Ce ar trebui să știi despre faimoasa stâncă înainte să o vezi
Atunci când am început să plănuim vacanța în Andaluzia, pe lângă Sevilla, Granada, Cordoba, am rezervat o zi în Gibraltar. Normal, ca să vedem maimuțele, dar și să explorăm un teritoriu britanic. Alintat de soarele din sudul Spaniei, ce mărginește strâmtoarea Gibraltar și leagă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic.
Excursia noastră de o zi în Gibraltar a pornit din Malaga, din stația de autocar Maria Zambrano, a durat cam mult, aproximativ trei ore, până la La Linea de la Conception, un orășel anost, cu blocuri comuniste, situat la 100 de metri de granița cu Gibraltarul.
Hola! Hello! Am prezentat pașapoartele la control și am trecut granița în cel mai sudic punct al Europei, asta după ce în urmă cu un an am pășit pe cel mai vestic punct al Europei, la Cabo da Roca, în Portugalia.
Care este povestea Gibraltarului?
Gibraltar este din 1704 un teritoriu britanic. Numele său provine din limba arabă Jabel at Tariq, care înseamnă Muntele lui Tariq. Tariq ibn Ziyad fiind un comandant berber care a cucerit teritoriul spaniol prin secolul al VIII-lea. Legenda spune că Africa și Europa erau unite până când Hercule le-a separat cu puterea sa, despărțind muntele și unind apele.
Având o poziție strategică, maurii au ridicat aici o fortăreață pe care spaniolii au cucerit-o, iar mai apoi, din cauza slabiciunii ibericilor, Gibraltarul a revenit definitiv englezilor. Moneda Gibraltarului este lira Gibraltarului. Are aceeași valoare cu lira sterlină, diferă doar grafica – pe o parte are capul reginei Elisabeta a II-a, iar cealaltă parte a bancnotei prezintă evenimente din istoria Gibraltarului.
Primul lucru pe care îl veți vedea ajungând pentru o zi în Gibraltar este Stânca. Cu o suprafață de 7 km pătrați și o altitudine de 426 de metri, Gibraltar este al cincilea teritoriu cu cea mai mare densitate de populație din lume. 30.000 de gibraltezi locuiesc la poalele stâncii, un mixt interesant de culturi britanice și spaniole. Un lucru ciudat este faptul că, locuitorii vorbesc ambele limbi, dar spaniola nu este predată la școala înainte ca elevii să împlinească 12 ani. Limba specifică este cunoscută ca llanito, dar locuitorii spun că vorbesc Spanglish, sunt englezi, dar au votat împotriva ieșirii din UE.
Imediat după frontieră am luat autobuzul numărul 5 și am mers până în centru, nu înainte de a traversa pista aeroportului. Nu am stat la semafor, pentru că nu ateriza sau decola niciun avion în acel moment. Este unic în lume acest aeroport, cu o pistă de aterizare care traversează șoseaua, iar decolarea este foarte scurtă, aeronavele desprinzându-se de la sol deasupra mării.
Locuri de văzut într-o zi în Gibraltar
Venind din Malaga pentru o zi în Gibraltar, am selectat doar cinci activități pe care să le facem. Am urcat pe stâncă, am fost la maimuțe, am străbătut tunelurile marelui asediu, am văzut spectacolul din lumini din Peștera St Michael și la final am cutreierat strada principală a orașului.
The Rock of Gibraltar a fost punctul de atracție al excursiei de o zi în Gibraltar. Nu am luat telecabina, deoarece bătea cam tare vântul, iar mie îmi este teamă de locurile închise aflate la înălțime, așa că am acceptat oferta lui Juan, un englez cu nume spaniol, care ne-a fost ghid pe stâncă. Panorama când ajungi acolo sus, deasupra mării, este fantastică. Și apoi apar și maimuțele.
Era prima dată când le vedeam atât de aproape. Peste tot sunt semne și indicatoare de atenționare pentru a nu le hrăni. Unele stăteau liniștite pe o creangă, pe o stâncă, altele voiau să îți atragă atenția, trăgeau de ștergătoarele mașinilor, iar dacă nu erai atent intrau chiar și în mașină. Legenda spune că atunci când maimuțele vor dispărea din Gibraltar, vor dispărea și britanicii. Poate acesta este motivul pentru care în timpul celui de-al doilea război mondial, văzând că polulația de maimuțe se micșorează, Winston Churchill a cerut să fie aduse din Maroc cinci femele, numite Daisy, Beatrice, Jane, Kathleen și Madeline.
Peștera St Michael a fost peste așteptări. Imensă, spectaculoasă la interior, având în centru și o sală de concerte. Acustica, împreună cu luminile colorate, stalactitele și stalacmitele creează un décor incredibil. Te fac să explorezi, să descoperi și alte cotloane. Legenda spune că peștera ar lega teritoriul european de cel african.
Tunelurile Marelui Asediu. Senzația pe care o trăiești este unică. Parcă ai pătrunde într-o carte de istorie, stai lângă generalul Elliot, ajuți la încărcarea tunului sau pui un pansament alături de doctor. În vârful stâncilor, se află un tun masiv imens folosit pentru apărarea Gibraltarului. Nimeni nu putea trece prin strâmtoarea Gibraltarul fără să fie atacat de apărarea britanică. De aceea, Gibraltarul a fost un loc de o mare importanță strategică în timpul celui de-al doilea război mondial.
Plimbarea pe strada principală te poartă pe străduțe britanice, unde la fiecare colt întâlnești o cabină telefonică. Te oprești apoi într-un pub pentru o bere neagră, cumperi produse fără taxe de la magazine – urmăriți în special prețurile la băuturi, parfumuri și țigări. Nouă nu ni s-au părut a fi cu mult diferite de celelalte orașe din sudul Spaniei.
Această excursie de o zi în Gibraltar a fost interesantă. Am aflat la finalul zilei că acest loc a fost considerat super potrivit pentru căsătorii celebre. În romanticul Gibraltar și-au unit destinele John Lennon și Yoko. Apoi Sean Connery, iar cuplul regal Charles si Lady Di aici și-au început luna de miere.
Dacă ți-au fost de ajutor sfaturile mele pentru a te bucura de excursia de o zi în Gibraltar, urmărește-mă pe Facebook și Instagram. Călătorim în siguranță!