Inchide
Vacante

Vacanta in Turcia – Romanu-i frate cu turcu’… pana trece granita

Vacanta in Turcia (partea I)

De la #allinclusive, la senvisul cu peste din Istanbul

Impreuna cu un grup de prieteni ne-am hotarat sa mergem intr-o vacanta in Turcia cu masinile. Am prins un ultra last minute pe la sfarsit de august, am facut bagajele si am plecat sa cucerim riviera turceasca. Cei  aproximativ 1400 de kilometri nu au putut sta in calea placerii noastre de a descoperi kebab-ul, senvisul cu peste, halvaua, inghetata jucausa si cafeau turceasca. Am avut o vacanta de 16 zile –  sase zile au fost rezervate orasului care se intinde pe doua continente, Istanbul, iar zece am lenevit la plaja in Lara Beach la all inclusive, am vazut cascadele inghetate de la Pamukkale si ne-am plimbat prin oraselul vechi din Antalya.

Cand gps-ul o ia pe cai gresite si toti dau in aceeasi groapa

Ne-a fost putin teama de Bulgaria, fiind perioada in care se tot auzea despre furtul de masini. Am traversat Bulgaria destul de greu. Eram trei masini, sase adulti si trei copii. Ne-am dotat de acasa cu statii de emisie-receptie, ne distram ascultand muzica si injurand bulgarii care de-abia se miscau. Este adevarat ca si noi ne teameam de politisti, dar chiar sa mergi cu 30 de kilometri la ora cand drumul era de 50… La vremea aceea nu era gps-urile atat de performante. Drept dovada ca undeva aproape de Veliko Tarnovo, pe un pod unde dedesubt era o sina de cale ferata, doamna care ne-a intretinut tot drumul cu o voce suava ne spune din gps – Virati brusc la stanga. Femeie, esti nebuna, unde vrei sa ne ducem, nu vezi ce este jos. La fiecare popas pe care il facem trebuia sa fim atenti sa nu fie locuri de joaca pentru copii, ca acolo ne prindea luna septembrie 🙂 .

Waze-ul pe care il folosim toti acum te avertizeaza unde este chiar si o gropita in care a dat unul inaintea ta. Ce bun ar fi fost si atunci cand noi, vazand ca mai avem 10 kilometri pana la vama din Edirne, i-am dat goarna, si am reusit sa dam toti in aceeasi groapa. Oups! Ce a fost asta… Vreun zgomot? La tine se aude ceva? Este bine. Da-i inainte…

Romanu-i frate cu turcu’… pana trece granita

In aproximativ patru ore am reusit sa strabatem Bulgaria, iar dupa controlul pasapoartelor  la vama turceasca, autostrada era a noastra. Regii soselelor am fost pana in Istanbul. Cu o mica oprire a traficului la plata autostrazii. Se mai intampla, ca, de, noi in Romania nu prea suntem obisnuiti cu autostrada, ca de fapt nu prea avem. Masinile mici erau asezate frumos una in spatele celeilalte, dar nu ne-a placut, coada era prea mare. Am ochit o coada mai mica si ne-a asezat in spatele unui tir, evident la poarta rezervata lor. Sincer, nu cred ca ne-am uitat la semn, ci numai la lungimea cozii :). Ajungem la bariera, intindem banii, si il vedem pe politist cum iese tacticos din casuta lui si ne spune – Pe aici intra tirurile, masinile mici pe acolo. Si arata spre prima poarta, noi aflandu-ne la ultima. Really? Pai si acum ce sa facem? Deja ne gandeam cum sa dam cu spatele, in spatele celor trei natarai din Romania, se asezasera intre timp alte tiruri… Scenariile erau groaznice. Sa vezi acum injuraturi, oameni care se vor uita urat, claxoane, amenda… Dar politistul linistit, scoate fluierul din buzunar, ridica mana si vedem cum opreste toate masinile. Da, da, toate cele 10 porti de intrare pe autostrada. Si ne face semn sa venim dupa el. Pe bune, si daca suntem cuminti si venim dupa tine, nu-i asa nene politistule ca nu ne dai amenda. Baietilor nu le-a venit sa creada, si se intrebau prin walky talky ce s-ar fi intamplat in Romania daca faceam asta. Exact scenariul de mai sus – claxoane, injuraturi… Dar aici… Toata lumea a oprit, unii chiar au dat putin in spate ca sa faca loc “coloanei oficiale” de la Bucuresti. Si am trecut. Si culmea nu am luat nici amenda. Pentru ca romanu-i frate cu turcu’… pana trece granita.

Acum, cand mai uit in urma, ma gandesc cat de nebuni am fost sa mergem asa distanta cu masina pentru aceasta vacanta in Turcia. Nu puteam sa alegem varianta mai simpla… Luam cate un bilet de avion de la Turkish Airlines  si intr-o ora eram la Istanbul 🙂 .

Daca ti-a placut aventura, urmareste-ma pe Facebook si Instagram

Tags : antalyaistambulriviera turceascavacanta cu masinavacanta in turcia
Alina Steinberg

Autorul Alina Steinberg